Saturday, April 30, 2011

Seni Lukis Bibir yang Unik dan LucuSebuah karya seni yang indah selalu hadir tanpa batasan. Bahkan kadang2 boleh membuat orang yang melihat nya terdiam kerana takjub dengan hasil seni yang menakjubkan.

Kita pasti sering melihat seni lukis dengan tubuh manusia. Dan karya seni yang satu ini lahir pada bibir manusia.

Bayi pertama islam
Bayi pertama lahir dalam Islam sebelum peristiwa hijrah adalah Abdullah bin Omar bin Al-khattab r.a.
 
~Bayi pertama lahir dalam kota Madinah daripada kalangan Muhajirin ialah Abdullah bin Az-Zubair r.a.
 
~Bayi pertama lahir dalam kota Madinah daripada kalangan Ansar ialah An-Nu`man bin Baysir r.a.
 
~Bayi pertama lahir di Habsyah (Ethopia) ialah Abdullah bin jaafar bin Abu Talib r.a.
 
~Orang pertama mengubahsuaikan masjid ialah Sayidina Othman bin Affan r.a.
 
~Orang pertama mengimamkan para anbiyaa serta memuji Ilahi kerana dapat berbuat demikian ialah baginda ~Rasulullah s.a.w.
 
~Orang pertama melihat anak bulan pada setiap bulan-bulan Islam ialah Abu Al-Hasan Ali bin Affan.
 
~Orang pertama mengasaskan ilmu tarikh Islam (sejarah) ialah Abdullah bin Rofi`.
 
~Orang yang pertama menyeru penyembahan berhala untuk orang Arab ialah `Amru bin Luhai Al-khaza`ie.
 
~Sahabat nabi yang dikebumikan di Bandar Himso (Syiria) selepas menetap di situ ialah khalid Al-Walid.
 
~Sahabat nabi yang dikebumikan di bawah jambatan Constantinople ialah Abu Ayub Al-Ansari.
 
~Satu-satunya wanita yang disebut di dalam Al-Quran ialah Sayidatina maryam (ibu nabi Isa).
 
~Orang pertama yang direjam mengikut hukum hudud di zaman baginda Rasulullah s.a.w ialah Ma`iz bin Malik.
 
~Orang pertama syahid dalam peperangan Uhud ialah Abdullah bin amru bin Haram.
 
~Wanita pertama yang syahid dalam peperangan Kepulauan Qubrus (Cyprus) ialah Ummu Haram binti Mulhan al-Ansariah.
 
~Orang pertama murtad dalam Islam ialah al-Aswad Al-Ansi.

Friday, April 29, 2011

25 Kolam Renang Terindah di Dunia


Infinity pool adalah design kolam renang unik yang level air nya lebih tinggi dari pembatasnya, sehingga air kolam akan mengalir keluar secara terus menerus, inilah yang membuat kesan infinity, bagaikan sumber mata air yang terus keluar dan tak pernah habis.


1. Golden Triangle Resort - Chiang Rai, Thailand
2. Murni’s Villa - Ubud, Bali
3. Lake Manyara Serena Lodge - Tanzania, Africa
4. Kandalama Hotel - Dambulla, Sri Lanka
5. Tuscany, Italy
6. Tat Kuang Si Waterfall - Luang Prabang, Laos (natural)
7. Alila Ubud Hotel - Bali, Indonesia
8. Sheraton Waikiki – Hawaii
9. Hotel Villa Mahal – Turkey
10. Rangali Island – Maldives
11. Kempinski Hotel Ishtar - Dead Sea, Jordan
12. Divi Little Bay Beach Resort - St. Maarten
13. Phuket, Thailand
14. Los Cabos, Mexico
15. North Narrabeen Tidal Pool - Sydney, Australia (natural)
16. Puerto Vallarta, Mexico
17. Intercontinental Hotel – Fiji
18. Dreams Resort - Puerto Vallarta, Mexico
19. Unknown
20. Turkey
21. Mes Amis Resort
22. Ubud Hanging Gardens - Bali, Indonesia
23. Infinity Falls (natural)
24. Unknown
25. Marina Bay Sands Hotel and Casino – Singapore

Monday, April 25, 2011

40 Fakta Menarik Mengenai Islam..

 
 
1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling populer di seluruh dunia (walaupun salah mahomed..mohammed..dll) dan menempati urutan nomor dua di negara Inggris untuk nama bayi laki-laki ( urutan pertama ditempati oleh nama ‘Jack’ )

2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropa yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl..
 
4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perhitungan matematik ). Kata “lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka’bah

6. Islam merupakan agama yang berkembang paling cepat di dunia menurut banyak sumber. Pemeluk Islam bertambah 2.9% setahun. Pertumbuhan ini lebih cepat berbanding pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2.3% setahun dan diperkirakan akan menjadi agama nombor 1 pada tahun 2030

7. Umat Hindu percaya bahawa di dalam Ka’Bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama ‘Shiva Lingam‘

8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya 1 kali dalam hidupnya

9. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut "Hafiz" yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.

10. Nama original dari kota suci Madinah adalah “Yasthrib”

11.pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun.

12. Berdasarkan data dari Departmen Pertahanan Amerika Serikat. Dari 1,4 juta askar di Amerika, diperkirakan ada sekitar 3.700 yang beragama Islam ( Muslim ).

13. Islam menyebar ke bumi nusantara ketika Nabi Muhammad masih hidup

14. Sebanyak 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11

15. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu darinya telah dihilangkan oleh Allah dari bumi

16. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, Baru ditemui
oleh arkeologi Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir

17. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang boleh dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga..

18. Jika agama lain boleh ada lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeza satu dengan lainnya, maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada bertentangan di dalamnya:

19. Para astronoit telah menemui bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite ( tidak berujung ), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjut. peneliti mempercayai bahwa radiasi ini memiliki ciri2 dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.

20. Penelitian lain mengungkapkan bahawa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga boleh mengembang di air.

21. Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah Saw menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama enam belas bulan.

22. IBRAHIM adalah “Bapak” dari tiga agama besar, yakni “Judaisme”, “Nasrani”, dan “Islam”.

23. Malaikat tidak terhitung jumlahnya dan hanya Allah yang mengetahuinya.

24. Islam, berarti “submisi” atau “menyerah” kepada satu Tuhan, Allah. “Islam” juga berasal dari kata “salam”, “perdamaian” dan yang kedua dalam arti “berserah diri”. demikian, erti dari “Islam” adalah “kedamaian yang sempurna yang datang bila kita hidup berserah diri kepada Allah”.

25. Rasulullah pernah membelah bulan menjadi 2 bagian, dengan hanya menunjuk bulan dengan jarinya. diabadikan Allah dalam al-Qur’an surah Al-Qamar ayat 1: “Sungguh telah dekat hari qiamat, dan bulan pun telah terbelah.”

26.sebelum Nabi Ibrahim menginjakkan kakinya ke tanah Makkah sudah ada bangunan Ka’bah yang telah dibangun oleh malaikat dan generasi
sebelum Nabi Ibrahim as. Hal itu dapat dipahami dari kata “Yarfa’u” meninggikan bererti meninggikan bangunan yang sudah ada.

27. Ajaran sesat di Indonesia dalam rentangan waktu selama 6 tahun saja (2001 – 2006) telah mencapai angka 250 ajaran sesat.

28. Rasulullah menyebutkan ada 73 golongan dalam islam, dan hanya 1 yang akan masuk jannah yaitu “Al Jama’ah”.

29. Nabi Muhammad tidak boleh membaca dan tidak boleh menulis, namun ingatannya sangat kuat dan sangat cerdas.

30.kata2 terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii … ummatii” yang mengungkapkan betapa besar cintanya kepada umatnya.

31. Selama 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan  yakni, perang uhud

32. Musa A.S adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Qur’an, sedangkan maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Qur’an.

33. Al-Qur’an adalah buku terlaris di benua eropah.

34. Semua anak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal lebih kurang pada usia 2 tahun. Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru..

35. Imam Ali bin Abi Thalib adalah satu-satunya orang yang pernah lahir di dalam Ka’bah.

36. Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam.

37. Al Khowarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan modern.

38. Hijir Ismail ini dahulu merupakan tempat tinggal Nabi Ismail, Disitulah Nabi Ismail tinggal semasa hidupnya dan kemudian menjadi kubur beliau dan juga ibunya.

39. Makam Ibrahim bukanlah kubur Nabi Ibrahim sebagaimana dugaan atau pendapat sebahagian orang. Makam Ibrahim adalah batu pijakan pada saat Nabi Ibrahim membangun Ka’bah.

40. pasukan Salib datang ke Timur ketika Khalifah Bani Abbas berada dalam masa kemunduran. Tak diduga, banyak anggota pasukan Salib tertarik kepada Islam dan kemudian menggabungkan diri dengan pasukan Islam lainnya. Thomas Arnold, dalam Al Da’wah ila Al Islam, menyebutkan bahawa mereka masuk Islam setelah melihat kepahlawanan Salahuddin sebagai cerminan ajaran Islam.

kiamat 2012 satu pembohongan??

MENARIKkkKKK>>>>>


KEcoh diseluruh pelusuk dunia mengatakan 2012 akan berlakunya kiamat..ramalan ini telah dibuat oleh pihak barat menurut kajian yang telah mereka lakukan terhadap kehidupan tamadun maya...malah movie yang bertajuk 2012 telah ditayang kan seluruh pelusuk dunia..termasuk lah malaysia..penemuan ini telah lama ditemui..tetapi tidak lah sekecoh selepas tayangan movie ini ditayangkan..ia mula diperkatakan bermula tahun 2008 lagi tetapi ia semakin panass sejak akhir2 ini tambahan babak2 dalam movie tersebut yang mengerunkan dan boleh menginsafkan kita semua...

Mayan Calendar
Pada sistem pertarikhan didalam Kalender Bangsa Maya/Maya Calendar yg merupakan kalender paling akurat sampe sekarang yg pernah ada di bumi.(Perhitungan Maya Calendar dari 3113 SM sampai 2012 M), mereka (Bangsa Maya) menyatakan pada tahun 2012, tepatnya pada 21 Desember 2012,merupakan “End of Times”. maksud dari “End of Times” itu sendiri masih diperdebatkan oleh para ilmuwan, dan arkeolog.


1. Suku Maya.
Suku yang tinggal di teluk antara Guatemala dan Meksiko ini pada tahun 700 SM—menurut para arkeologi mereka dianggap memiliki kemajuan didalam pengiraan tentang waktu. Suku ini mempunyai kepercayaan yang kuat...
Suku Maya membuat perkiraan bahawa didalam satu tahun terdapat 18 bulan yang setiap bulannya terdiri dari 20 hari dan mereka menambahkan lagi 5 hari untuk melengkapkan setahun sama dengan 365 hari. Didalam kejadian itu mereka pun meramal akan terjadinya berbagai musibah, seperti kelaparan, banjir besar, perubahan iklim hingga berakhirnya bumi yang menurut ramalan mereka jatuh pada tarikh 21 Desember 2012.
Pada 21 Desember 2012 bertepatan dengan tahun 5126 M iaitu semasa berakhirnya perhitungan panjang mereka yang sudah dimulakan sejak tarikh 31 ogos 3114 SM.
Disokong oleh:

2.Nostradamus
Di Perancis juga terdapat ramalan yang dibuat oleh seorang astrologi yang bernama Nostradamus bahawa planet-planet di angkasa akan berlangaran pada akhir tahun 2000 yang akan mengakibatkan hancurnya kehidupan setelah 12 tahun.

Film 2012 yang menghebohkan dan menyebabkan MUI(Majelis Ulama Indonesia) dibeberapa daerah mengharamkan film tersebut(Di indon), sebenarnya tidak jauh berbeza dengan film sebelumnya seperti The day after tomorrow, Armagedon, Deep Impact, Earth Quake dan lain lainnya. Film ini hanya mengkisahkan tentang kehancuran suatu negeri, kota atau daerah akibat bencana gempa dan tsunami kemudian usaha sekelompok orang menyelamatkan diri dari bencana tersebut.
Ianya hanya Untuk menarik minat penonton Hollywood semata-mata dengan menonton filem mereka iaitu yang bertajuk 2012..ternyata mereka mengambil kesempatan terhadap kajian yang telah saintis lakukan terhadap kaum maya tersebut..berdasarkan kalender suku Maya yang berakhir pada tahun 2012, kemudian mereka mentafsirkan berakhirnya kalender itu sebagai akhir peradaban manusia atau kiamat. Ternyata tajuk tersebut cukup komersil dan menarik minat banyak penonton. Di panggung2 wayang di seluruh pelusuk negeri&negara penonton terpaksa beratur cukup lama untuk mendapatkan tiket masuk.Dan dikhabarkan Dibeberapa daerah di Indonesia penonton sangat kecewa kerana MUI melarang penayangan  film tersebut,di kuatir umat Islam percaya bahwa akan terjadi kiamat pada tahun 2012.
  
Umat Islam yang teguh Iman dan berkeyakinannya tinggi sebenarnya tidak akan terpengaruh oleh prediksi kiamat 2012 ini, saat datangnya kiamat tidak boleh diramalkan, hanya Allah yang tahu bila terjadinya. Bagi umat Islam yang teguh Imannya bahkan ada baiknya menonton film ini, kita boleh mendapat gambaran bagaimana kejadian kiamat yang banyak digambarkan didalam Al-Qur’an seperti pada surat Al - Qori’ah, Al- Zalzalah, Al - Infithar, At - Takwir dan lain sebagainya. Kiamat yang digambarkan Al-Qur’an jauh lebih dahsyat dari apa yang digambarkan pada film 2012,tetapi sedikit sebanyak bolehlah kita mengambil pengajaran dari filem tersebut.Tetapi kebanyakan dari kita hanya akan insaf semasa menonton filem tersebut dan akan kembali macam biasa selepas menonton filem tersebut..betulkan??heheh

Pada film 2012 ini mengisahkan masih ada sekelompok orang yang  selamat dari gempa yang memporak porandakan jalan dan bangunan bertingkat serta gelombang tsunami setinggi gunung yangmenyapu kota ditepi pantai, dengan naik pesawat terbang dan kapal raksasa. Pada peristiwa kiamat yang dikisahkan dalam Al Qur`an tidak seorangpun yang boleh selamat dari bencana dihari itu. Bumi terbelah dan memuntahkan semua isinya, gunung-gunung hancur berterbangan diangkasa bagaikan kapas yang dihamburkan, bangunan  bertingkat dan seluruh bangunan dibumi hancur porak poranda, Laut mendidih dan melimpah kedaratan dengan gelombang setinggi gunung, Angkasa dipenuhi dengan hujan meteor, badai, taufan dan batu berapi yang dimuntahkan dari gunung yang meletus. Dalam keadaan seperti itu mana ada pesawat yang boleh terbang di udara, atau kapal yang mampu berlayar dilautan.terdapat juga ramalan-ramalan lain seperti; 

Ramalan mengikut hadith:
 
a) Mengikut hadith,umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun...bermakna
manusia akan hidup tak akan lebih dari 1500tahun
sekarang sudah 1445 = 1432 + 13 tahun hijrah... daripada ini kita
ketahui kita akan bertahan dalam masa 55 tahun lagi .. Jikalau ini benar,
bumi akan kiamat pada tahun 2066..
kedudukan plannet nabiru
b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil ataupun lebih dikenali
sebagai planet nabiru yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa
 planet itu akanmelanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk 
menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket... Dan saintis juga
telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi...
Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi.. Dan planet
ini lebih besar daripada bumi... Jikalau ini benar, dunia akan musnah
pada tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007...
Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022,
disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa... . Dan hadith mengatakan
bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat
pada hari Nabi Isa wafat.. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada
tahun 2062... ...

Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066.... Wallahu'alam...
Semua ini telah dikaji... Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith
yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500
tahun... Kita telah berada di bumi ini selama 1445 tahun... Cubalah anda
kirakan sendiri...

Beribadatlah wahai umat-umat Islam sekalian... Sampaikanlah mesej ini
kepada semua kenalan Islam anda... Semoga saudara-saudari sekalian akan
mendapat rahmat ALLAH S.W.T... .

(Dipetik dari email)

PEMBOGKARAN.......
Hujah dari kajian;
Hal serupa juga dikatakan David Stuart, seorang peneliti Suku Maya dari 
Universiti Texas, Amerika Syarikat.Baginya, ramalan kiamat 2012 tak berdasar. 
"Suku Maya tidak  mengatakandunia akan berakhir, namun sekadar menerangkan 
ulang tahun penciptaan," ujarnya. 1. Berkait dengan akhir penanggalan panjang suku Maya maka ada yang 
mengatakan bahwa kalaulah benar tahun 5126 M yang bertepatan dengan
tahun 2012 M adalah tahun berakhirnya ramalan mereka yang diyakini pula 
dengan berakhirnya dunia maka bukanlah bererti bahawa dunia ini akan 
hancur (kiamat) kerana menurut kosmologi suku Maya bahawa bumi diciptakan 
5 kali dan dihancurkan 4 kali. Dengandemikian kalender Maya boleh berakhir,
namun fanomena baru akan kembali berulang.. dan membawa pekara baru 
bagi penghuni bumi. (http://langitselatan.com)

2. Para ahli sains yang membantah teori ini mengatakan: “Ramalan2 itu 
benar2 tidak ada dasarnya sama sekali, apalagi di kebudayaan Maya yang 
kita tidak kenali,” kata Stephen Houston, profesor antropologi di Brown 
University, yang juga juga ahli tulisan hieroglif Maya. “Penggambaran 
bangsa maya tidak pernah menyebut2 hal ini.” katanya. Bangsa maya 
melihat bahawa tarikh tersebut adalah tarikh kalender mereka, tapi kemudian 
mengulang kalender mereka kembali tanpa adanya bencana sama sekali.

3. Sementara mengenai teori planet Nibiru, bantahan yang ada dari seorang 
ahli di NASA mengatakan “Kami saja sampai sekarang masih berdebat soal 
Pluto, tiba2 ada orang yang mengatakan adanya planet Nibiru, dari mana ini? 
Lucu sekali, kami sampai sekarang belum menemui planet lain, sudah ada yang 
menemukan planet Nibiru pula, tanpa ada konfirmasi dari mana berita itu 
muncul.” (http://www.kapanlagi.com)

Namun, khabarnya, suku Maya masih menyimpan satu lagi rahsia, iaitu 
seputar perubahan jajaran bintang setiap 25.800 tahun. Pada saat itu, 
matahari akan sejajar dengan pusat Galaksi Bima Sakti dan itu akan 
terjadi pada tanggal 21 Desember 2012. Sejumlah astronomi mengatakan 
fenomena tersebut tak akan banyak berpengaruh pada bumi, tapi astronom 
lain tak sependapat, mereka mengatakan banyak pengaruh yang akan 
terjadi pada bumi jika fenomena itu terjadi. "Jika kita ingin menghormati 
apa yang dipikirkan Suku Maya, kita akan mengatakan Suku Maya 
memandang tahun 2012 sebagai saat akhir dan masa transformas
kembali," kata John Major Jenkins, seorang penulis. 


Namun demikian, orang yang pertama kali membahas masalah ini Brasseur 
de Bourbourg mengatakan,Barat telah banyak menyematkan senario kehancuran
bumi pada Suku Maya,meskipun jarang menguji kenyataan ini dengan prediksi 
tersebut. Jika demikian mana yang benar?(YUS)Mengutip kata-kata Karl Kruszelnicki dalam “Great Moments in Science“:


“ … ketika Kalender mengakhiri siklusnya, ia akan berputar kembali ke siklus berikutnya. 
Dalam masyarakat modern, setiap tanggal 31 Desember tidak diakhiri dengan akhir dunia, 
namun dilanjutkan oleh siklus berikut yakni 1 Januari. Karena itu, 13.0.0.0.0 dalam kalender 
Maya akan diikuti oleh 0.0.0.0.1 atau 22 desember 2012, yang hanya menyisakan beberapa 
hari untuk berbelanja keperluan Natal..
al-hasyr-18


Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah 
setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), 
dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang 
kamu kerjakan.(Al Hasyr 18)

Sunday, April 24, 2011

Inilah 5 Minuman Penawar Racun Dalam Tubuh

MEngamalkan memakan sayur segar dan jus buah adalah cara terbaik menjaga tubuh Anda. Selain itu,mengamalkan 5 minuman berikut ini juga bermanfaat membuang racun dalam tubuh.


1. AIR MASAK


http://3.bp.blogspot.com/_wzzFwBb8uhQ/SwkEcWTWCUI/AAAAAAAAAFo/QJlyBNzH_7M/s400/minum-air-putih.jpg


Dr Poonam Rathod, pakar kesihatan, mengatakan, minum air masak secara teratur menyebabkan tubuh mampu membersihkan sistem pencernaan, serta menghilangkan racun dan sisa-sisa makanan yang terkumpul di usus. Ini membuat tubuh dan perut bersih dari penyakit.. makanan.
2.AIR KELAPA SEGAR

minuman ini boleh mendetoksifikasi tubuh secara semulajadi. Selain membersihkan saluran pencernaan, minum air kelapa akan meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan bermanfaat menjaga tubuh dengan terhidrasi dengan baik.
3. JUS LABU


http://resepsedap.com/wp-content/uploads/2010/05/jus-apel-labu.jpg


Jus labu adalah ubat semulajadi yang sangat baik bagi mereka yang mengalami masalah pencernaan. "Ini kerana sifat nya. kordial dalam sebotol jus labu juga menyembuhkan masalah pencernaan," kata Dr Rathod.
4. TEH HIJAU


http://putrialthafunnisa.files.wordpress.com/2010/07/teh-hijau.jpg


Teh hijau adalah merupakan antioksia semulajadi yang mengandung polifenol, sehingga membantu glukosa dalam darah. "Polyphenol menglambat pergerakan glukosa ke dalam sel-sel lemak, dan mencegah mereka memasuki aliran darah," jelas Dr Rathod.
5. JUS JERUK..


http://1.bp.blogspot.com/_PLVB60iUTEE/TPl-UiBSK9I/AAAAAAAAABw/ZPfca580gHM/s1600/1236852622_Orange-juice.jpg


sumber vitamin C, yang dikenali untuk meningkatkan kekebalan tubuh. Jeruk kaya flavonoid, antioksida, yang melindungi sistem pertahanan tubuh manusia dengan bertindak melawan kuman dan bakteri yang menyebabkan penyakit.
Sebagai tips, minuman detoksifikasi ini akan lebih baik jika diminum sebelum sarapan. Dengan cara seperti ini proses detoksifikasi akan berjalan dengan baik dan Anda boleh merasakan manfaat kesihatannya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...