Tuesday, November 2, 2010

MAnfaaT YANG TErsemBUNYI daLam AIR CokE


Ramai diantara kita tidak mengetahui manfaat tentang coca-cola selain dari dijadikan sebagai minuman,kadang kadang coca-cola dianggap minuman yang eksklusif.banyak manfaat yang terdapat dalam minuman coca-cola ini,beberapa kegunaan coca-cola yang dapat dimanfaatkan dalam kehidupan seharian adalah seperti dibawah.Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang telah dibuat oleh ahli sains kesihatan di amerika dan Britain,serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan ini..

 

1.membuat sos BBQ(supaya rasa ayam bakar dan daging lebih enak)
 

Cara-caranya:anda boleh mencampurkan coke dengan kicap dan campuran sos yang biasa anda gunakan untuk membakar daging untuk menghasilkan aroma yang sungguh lazat..

2.Untuk mencuci tandas

masukan 1tin air coke dalam mangkut tandas dan biarkan selama 1jam dan kemudian flush.kesan kotoran akan hilanh dari tindakan asid sitrikyang berada dalam coke.sau bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis!kalau umah korang banyak air coke yang xguna tu,jadi boleh laa guna coke tuk mencuci nya k..hehe

3.Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta yang dari jenis chrome

caranya lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan coke.kesan karat hilanGG..wah ajaib coke ni yee..

4.untuk menghilangkan kesan ‘corrosion’@hakisan pada skru/nat bateri kereta anda.

caranya tuang saja 1tin coke pasti kesan hakisan hilang serta merta..FUHh..caya lah gempakk

5.untuk melonggarkan skru yang dah berkarata dah ketat

caranya sekali ag tuang 1tin coke,tunngu buat seketika skru tersebut pasti longgar dan boleh bibuka dengan senanag jee

6.untuk menghilangkan kesan minyak dari pakaian
caranya..Masukan 1tin coke dalam mesin basuh korang bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa.kesan minyak tu pasti hilang.kemudian bolehla diminum air basuhan tadi tu ye..sbab dah berperisa coke tu..hahah

7.menghindari diri dari serangan asma

caranya,berdasarkan dari beberapa buku perubatan yang popular..bagi menghindari dari serangan asma,anda boleh minum 2tin coke semasa asma datang menyerang..

8.Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ?

 Celup tuala dengan Coke dan lap. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual didi pasaran tu kerana ianya amat mahal!

9. Membersihkan kotoran/karat pada wang syiling

Cara: Masukkan wang syiling ke dalam Coca Cola lalu tunggu selama 1 jam dan lapkan syiling tadi dengan kain yang bersih..kesanya kotoran tdi hilang

10. Menyuburkan tanaman bunga dan tanaman lain di taman anda

Cara: Siram bunga-bunga ini dengan Coca Cola untuk meningkatkan keasaman pada tanah, keasaman ini mempengaruhi pertumbuhan tanaman sehingga tanaman cepat membesar.

11. Menghilangkan sakit perut 

Cara: Biarkan Coca Cola terbuka selama beberapa saat,setelah gasnya hilang, anda boleh meminumnya untuk menghilangkan sakit perut.

12. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. 

Ia mempunyai pH 2.8. Ia bolehmeleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!:victory:Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki. bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis :danger:: bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. .Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat
Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun.


13. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke.

Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah:fool: tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum.Tambah pula dengan ais!.
Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan id yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.
Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.
Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalam masa 24-49 jam.


Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.
 

14. Di India, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya,para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak.Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot?

Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll.
Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda boleh
 sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimia

dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...