Wednesday, December 21, 2011

WANG SYILING DAN KERTAS KELUARAN BARU BNM 2012

Assalamualaikum,baru-baru ini Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan yang akan mengeluarkan reka bentuk wang kertas dan syiling yang baru secara berperingkat.BNM akan mengeluarkan reka bentuk baru untuk wang kertas RM1, RM5, RM10,RM20 dan RM100 dimana mengeluarkan kembali wang kertas RM20. BNM juga akan mengeluarkan reka bentuk baru siling 5sen, 10sen, 20sen dan 50sen..

REKABENTUK DUIT SYILING

Motif untuk syiling 5 sen, 10 sen dan 20 sen menampilkan empat belas titik atau ‘dots’ melambangkan 13 negeri dan Wilayah Persekutuan. Motif untuk 50 sen mempunyai 5 garis melintang melambangkan lima prinsip Rukun Negara.

IKON UNTUK DUIT SYILING

50 sen Sulur Kacang

20 sen Bunga Melur

10 sen Orang Asli Motif

5 sen Destar Siga







Dimana siling akan berubah jadi macam ni
.......
....
..



WANG KERTAS TERBARU JUGA AKAN MENGALAMI REVOLUSI
((rumour))
RM100 bermotifkan gunung kinabalu

RM50
aikk..sama je y rm50 ni??a'aa..rm50 xakan tukar design dia sebab ni dah design baru..

RM20 bermotifkan penyu

RM10 bermotifkan rafflesia

RM5 bermotifkan enggang

RM1 bermotifkan wau





Rumusan:Duit siri baru ni bahagian depan nya kebanyakan sama macam RM50 sekarang nii.Terdapat bunga raya dan warnanya 3warna berperingkat pudar


5 comments:

Ezzattie said...

pasal duit RM50 tu ezzat konpius la. sebab kat sini cakap tukar

http://pezolstylez.blogspot.com/2011/12/duit-rm50-baru-smart-guna-tahun-depan.html

NMF NIhonGO said...

owh yee..y ni bkn duit baru..ni duit semperna sukan komanwel tahun1998 lagi..ramai y salah faham..tengok sign dia pn bkn zeti..ini sign side dia ahmad don..lambang komonwel lagi ada tuu..heheheh

ﺧﻴﺮﺃﻟﺪﻳﻦ said...

nah ni buktinya yang duit rm50 tu memang sempena komanwel..

www.bnm.gov.my/index.php?ch=229&pg=736&ac=40

Baha Andes said...

Saya nak minta gambar wang syiling bolehkan?

NMF NIhonGO said...

Baha Andes:boleh jeee..sila2 kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...